Actief

Skiën en snowboarden

Skivakantie in Oostenrijk, dat betekent zeker een geslaagde wintersportreis. Daarom is het Alpenland al sinds vele opeenvolgende jaren dé wintersportbestemming. De Oostenrijkse Alpen worden gezien als de bakermat van het skiën en de vele rijke Oostenrijkse skigebieden bieden de vakantieganger een enorme gevarieerdheid. Er zijn zowel kleine, leuke familieskigebieden als grote aaneengesloten skiregio’s met talrijke pistes voor gevorderden. Mensen die van een ontspannen skivakantie willen genieten vinden in Oostenrijk originele, rustige bergdorpjes en feestbeesten kunnen in een van de mondaine après-ski centra terecht.

Een skivakantie in Oostenrijk biedt echter niet alleen sportieve -, maar ook culinaire hoogtepunten. In de gezellige berghutten in de skigebieden kun je van typisch Oostenrijkse lekkernijen genieten en na een veeleisende dag op de piste kan men de dag lekker laten eindigen in een gezellig café of een après-ski hut.
Daarnaast is Oostenrijk ook een ideale bestemming voor iedereen die van een rustige wintersportvakantie houdt. In een van de traditionele bergdorpjes kan men zich uitstekend ontspannen. Of je laat je belonen voor je wintersportinspanningen met een heerlijke wellnessbehandeling. De grote variatie aan pistes in Oostenrijk maken het land tevens een perfecte bestemming voor snowboarders van alle niveaus. Ervaren snowboarders hebben de mogelijkheid om op vele steile pistes af te dalen en voor de beginner is er voldoende gelegenheid om op een brede en rustige piste de techniek onder de knie te krijgen.
Oostenrijk heeft daarnaast een schitterende natuur en is met uitgestrekte bosgebieden één van de bosrijkste landen van Europa. De hoogste toppen van de Oostenrijkse Alpen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter.
Vanuit uw Alpcamp “Element” in Tirol beleeft u het, samen met uw vrienden of gezin !

Langlaufen

In Oostenrijk kun je eindeloos langlaufen. Er zijn kilometers lange tochten te maken door prachtige gebieden. Sommige ‘loipes’ zijn pe is geschikt voor zowel klassieke langlaufers als skaters. Jaarlijks trekken talloze langlaufliefhebbers naar de Oostenrijkse langlaufparadijzen vanwege hun sprookjesachtige landschappen en de honderden kilometers goed geprepareerde loipes in verschillende moelijkheidsgraden. De meeste langlaufgebieden voldoen aan strenge criteria en een aantal bieden 40-60 dagen per jaar sneeuwzekerheid. De ongerepte Oostenrijkse natuur oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op langlaufers uit vele landen.

Er zijn ook een groot aantal scholen waar professionele medewerkers langlauflessen aan beginners en gevorderden geven.. Enkele regio’s, zoals Ramsau am Dachstein (met maar liefst 220 km aan loipes), het Ausseerland (rechtstreeks van de loipe in de Grimming-therme) of St. Jakob im Walde (in het oosten van de Steiermark), richten zich speciaal op het thema ‘Langlaufen voor vrouwen’.
Ook voor de kids valt er heel wat te beleven: in het Noordse centrum in het Böhmerwald in Oberösterreich zijn speciale loipes voor kinderen met schansen, golvende stukken, slalom en andere grappige hindernissen. Zo maken ze spelenderwijs kennis met het langlaufen. In het kinderlanglaufpark Ramsau in de Steiermark bevindt zich een grote oefenheuvel met poortjes, schansen en hindernissen. En op het uitgebreide speelterrein naast het parallelspoor kunnen de kinderen terecht voor balspelen, estafettespelen en andere spelletjes. In Tirol bevindt zich de belevenis-loipe in Leutaschen en in de Olympiaregion Seefeld vind je volop kunst en natuur: langs de loipes kan je kunstwerken van Tiroolse kunstenaars bewonderen en op de bankjes geniet je van de zon en een welverdiende rustpauze.

Klimmen

Voorzien van een klimtouw, een gordel en een helm bedwing je in de klimparken in Tirol. De ‘Naturhochseilgärten Wildschönau en Fieberbrunn’ zijn zelfs in de winter geopend. Klimmen in Tirol is een echte uitdaging. Oostenrijk en Tirol bieden de sportieve klimmer verschillende klim niveaus en zodoende is er voor elke klimmer wel een passende route te vinden. Ook zij er op diverse plaatsen in Oostenrijk speciale klimparken waar je rustig kunt beginnen, lessen kan krijgen en ervaring kan opdoen. De avontuurlijk klimmer zal zeker aan zijn trekken komen in Tirol. Daar vindt je routes met uiteenlopende moeilijkheidsgraden voor gevorderden, beginners en kinderen. De meeste klimhallen zijn het hele jaar door open, zodat er gedurende alle seizoenen aan klimsport gedaan kan worden. Uiteraard bieden gediplomeerde kliminstructeurs en berggidsen hun kennis en ervaring aan om uw klimvakantie tot een veilige belevenis te maken.

Wandelen

In Tirol, het hart van de Alpen, openbaart zich een fascinerende bergwereld voor wandelaars en klimmers. Wandel door het relatief vlakke middengebergte, trotseer een langeafstandswandeling of beklim een berg. Bergwandelaars, recreatieve wandelaars en liefhebbers van trekkingtochten vinden afwisseling op de 15.000 km aan bewegwijzerde wandel- en bergpaden. De bekendste lange afstand wandelroute van Tirol, de Adelaarsweg, doorkruist het hart van de Alpen en heeft een totale lengte van 1.480 km. Hier maakt u optimaal kennis met de schoonheid en het bijzondere karakter van de regio. Een AlpCamp Element vormt de ideale uitvalsbasis voor onvergetelijke wandeltochten in dit prachtige gebied.

Fietsen

Sommige mensen worden afgeschrikt wanneer zij denken aan fietsen in Oostenrijk omdat zij zwaar klimwerk verwachten. ene alpenpas naar de andere (en dus veel klimwerk), óf men denkt aan fietsen langs de Donau. Hoewel in berpaade bergachtoge gebieden stijgingspercentages tot 18% voorkomen zijn er natuurlijk ook wat gemakkelijkere gebieden om lekker te fietsen.Met name langs de rivierdalen kan men goed fietsen zonder het uithoudingsvermogen van een tour-de-France renner te hebben. De alom bekende 
 Donau-fietsroute is hiervam een goed voorbeeld. Door die dalen en langs die rivieren zijn veelal bewegwijzerde fietsroutes aangelegd. Deze routes zijn niet zo stijl en meerijdend met de stroom hoeft men meestal nauwelijks te klimmen. ONderweh kom je regelamtog gezellige dorpjes en rustplaatsen tegen waar je een drakje kunt nuttigen of lekker kunt eten. De Oostenrijkse Bondsstaten doen stuk voor stuk hun best om het de fietstoerist naar de zin te maken. Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels je moet befietsen. Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute uitgezet die voornamelijk vlak is. De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland. Karinthië biedt de fietser veel variatie: van redelijk vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze mooie provincie. In het westen van het land kun je ’s winters erg goed skiën, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is het er ook goed fietsen. Rond de Bodensee, en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, het rustige broertje van de Donau-fietsroute. Het Salzburgerland biedt de fietser o.a. de Tauern-fietsroute. Door Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens, en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich. Steiermark tenslotte wordt doorkruist door de Mur-fietsroute. Oostenrijkers zijn erg fietsvriendelijk. De automobilisten rijden je meestal rustig voorbij en zelfs de kleinste weggetjes zijn goed geasfalteerd. De (fiets)bewegwijzering is erg goed, en het fietsroutenetwerk wordt nog steeds uitgebreid. De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig te noemen. In het hoogseizoen echter kan het toch nog druk zijn, te meer daar alle toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. Veel alternatieven zijn er dan niet. Groot nadeel van Oostenrijk zijn de vele tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers en in dat geval moet je wachten op bus of trein. Op de trein kun je ook terugvallen wanneer de terugweg je te zwaar valt of je liever van het ene punt naar het andere fietst zonder een rondje te maken. In Oostenrijk kun je namelijk gemakkelijk je fiets in de trein meenemen.

Motorrijden

Oostenrijk is een fantastische bestemming voor motorrijders. Je kunt er geweldige routes rijden die je langs heuvels, dalen, bergpassen en haarspeldbochten voeren. Enkele bekende bergpassen in Oostenrijk zijn de de GrossGlockner, de Timmelsjoch en bijvoorbeeld de Schiestlhöhe. De GrossGlocknerstrasse heeft een lengte van ongeveer 48 kilometer en voert de motorrijder naar een indrukwekkende hoogte van bijna 3800 meter met een stijgingspercentage van 12%. Hier geniet je van imposante panorama’s gecombineerd met talrijke haarspeldbochten. Ook Tirol biedt de motorrijder veel vertier. In het Salzburgerland zijn is het ook genieten, hier wordt je na elke bocht weer verrast met een uitzicht van een ander indrukwekkend bergmassief. In Karinthië,de meest zuidelijke provincie zijn veel bergmeren waar je met de motor langs kunt rijden. Vergeet niet dat voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) je in het bezit dient te zijn van een geldig Autobahnvignet. Op diverse wegen dient er tevens tol te worden betaald. Het vignet kunt u in Nederland verkrijgen bij de ANWB en in Oostenrijk aan de grens en bij sigarenwinkels en tankstations en de automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ. Ook bij een aantal benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk zijn vignetten te koop. Het vignet dient te worden aangebracht op de binnenzijde van de voorruit, op een goed zichtbare plek. Motoren dienen het vignet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor te plakken.

Rafting

Rivieren en stroomversnellingen hebben voor de mens altijd al een uitdaging gevormd. Raften is onder de sportieve vakantiegangers dan ook zeer populair. In Oostenrijk zijn verschillende mogelijkheden om rafting-tochten te maken. Ook is er zoiets als canyoning. Daarbij ga je zonder boot door het kolkende water. De rivieren Salzach en Saalach behoren tot de beste Raftingrivieren van Oostenrijk en bieden ideale omstandigheden van mei tot september. Er zijn in Oostenrijk een aantal centra waar gediplomeerde gidsen u met raad en daad twrezijde kunnen staan. Na een inspannende tocht over bruisende water kom je thuis in je AlpCamp Element waar je in je eigen sauna weer op krachten kunt komen. Na een goede nachtrust in een comfortabel bed met een goed matras kun je de volgende dag weer fris en uitgerust aan een nieuwe activiteit beginnen.

Paragliding

Paragliding is een van de meest toegankelijke vliegsporten. Zwevend van de ene naar de andere thermiekbel kan je met voldoende ervaring uren in de lucht vertoeven en grote afstanden afleggen. Om te ‘paragliden’ gebruik je een scherm dat speciaal voor deze sport is ontwikkeld. Zittend in een ‘harnas’ bepaal je zelf de richting waarin je wilt vliegen door middel van twee stuurlijnen. Je hele uitrusting past in één rugzak: het enige dat je verder nodig hebt is een berg om vanaf te starten. En bergen, die zijn er in Oostenrijk genoeg ! Vliegen is beleving van het ultieme vrijheidsgevoel. Gedragen door de thermiek, alleen in wind terwijl onder je langzaam het adembenemende Oostenrijkse landschap voorbij schuift. Om het eens te voelen zou je eerst eens een tandemsprong kunnen overwegen. Je hoeft geen volleerd geen piloot te zijn om dit te kunnen meemaken omdat zo een sprong samen met een gecertificeerde piloot gemaakt wordt. Na een korte instructie ervaar je al waar het met paragliding om draait. De universele droom van de mens om zelf te vliegen wordt werkelijkheid op een makkelijke en veilige manier. Je kunt paragliden in een aangename zomerbries of in de winter boven besneeuwde bergtoppen. Het paragliden is in elk seizoen een belevenis. Net als een verblijf in een AlpCamp Element, de enige glamping accommodatie die voor alle seizoenen geschikt is!