Fietsen

Sommige mensen worden afgeschrikt wanneer zij denken aan fietsen in Oostenrijk omdat zij zwaar klimwerk verwachten. Van de ene alpenpas naar de andere (en dus veel klimwerk), óf men denkt aan fietsen langs de Donau. Hoewel in bepaade bergachtige gebieden stijgingspercentages tot 18% voorkomen zijn er natuurlijk ook wat gemakkelijkere gebieden om lekker te fietsen.

Met name langs de rivierdalen kan men goed fietsen zonder het uithoudingsvermogen van een tour-de-France renner te hebben. De alom bekende  Donau-fietsroute is hiervan een goed voorbeeld. Door die dalen en langs die rivieren zijn veelal bewegwijzerde fietsroutes aangelegd. Deze routes zijn niet zo stijl en meerijdend met de stroom hoeft men meestal nauwelijks te klimmen. Onderweg kom je regelmatig gezellige dorpjes en rustplaatsen tegen waar je een drankje kunt nuttigen of lekker kunt eten. De Oostenrijkse Bondsstaten doen stuk voor stuk hun best om het de fietstoerist naar de zin te maken. Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels je moet befietsen.

Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute uitgezet die voornamelijk vlak is. De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland. Karinthië biedt de fietser veel variatie: van redelijk vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze mooie provincie. In het westen van het land kun je ’s winters erg goed skiën, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is het er ook goed fietsen. Rond de Bodensee, en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, het rustige broertje van de Donau-fietsroute. Het Salzburgerland biedt de fietser o.a. de Tauern-fietsroute. Door Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens, en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich. Steiermark tenslotte wordt doorkruist door de Mur-fietsroute.

Oostenrijkers zijn erg fietsvriendelijk. De automobilisten rijden je meestal rustig voorbij en zelfs de kleinste weggetjes zijn goed geasfalteerd. De (fiets)bewegwijzering is erg goed, en het fietsroutenetwerk wordt nog steeds uitgebreid. De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig te noemen. In het hoogseizoen echter kan het toch nog druk zijn, te meer daar alle toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. Veel alternatieven zijn er dan niet. Groot nadeel van Oostenrijk zijn de vele tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers en in dat geval moet je wachten op bus of trein. Op de trein kun je ook terugvallen wanneer de terugweg je te zwaar valt of je liever van het ene punt naar het andere fietst zonder een rondje te maken. In Oostenrijk kun je namelijk gemakkelijk je fiets in de trein meenemen.