Langlaufen

In Oostenrijk kun je eindeloos langlaufen. Er zijn kilometers lange tochten te maken door prachtige gebieden. Sommige ‘loipes’ zijn geschikt voor zowel klassieke langlaufers als skaters. Jaarlijks trekken talloze langlaufliefhebbers naar de Oostenrijkse langlaufparadijzen vanwege hun sprookjesachtige landschappen en de honderden kilometers goed geprepareerde loipes in verschillende moelijkheidsgraden. De meeste langlaufgebieden voldoen aan strenge criteria en een aantal bieden 40-60 dagen per jaar sneeuwzekerheid. De ongerepte Oostenrijkse natuur oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op langlaufers uit vele landen.

 

Er zijn ook een groot aantal scholen waar professionele medewerkers langlauflessen aan beginners en gevorderden geven. Enkele regio’s, zoals Ramsau am Dachstein (met maar liefst 220 km aan loipes), het Ausseerland (rechtstreeks van de loipe in de Grimming-therme) of St. Jakob im Walde (in het oosten van de Steiermark), richten zich speciaal op het thema ‘Langlaufen voor vrouwen’.

Ook voor de kids valt er heel wat te beleven: in het Noordse centrum in het Böhmerwald in Oberösterreich zijn speciale loipes voor kinderen met schansen, golvende stukken, slalom en andere grappige hindernissen. Zo maken ze spelenderwijs kennis met het langlaufen.

 

In het kinderlanglaufpark Ramsau in de Steiermark bevindt zich een grote oefenheuvel met poortjes, schansen en hindernissen. En op het uitgebreide speelterrein naast het parallelspoor kunnen de kinderen terecht voor balspelen, estafettespelen en andere spelletjes. In Tirol bevindt zich de belevenis-loipe in Leutaschen en in de Olympiaregion Seefeld vind je volop kunst en natuur: langs de loipes kan je kunstwerken van Tiroolse kunstenaars bewonderen en op de bankjes geniet je van de zon en een welverdiende rustpauze.